28 aug. 2010

Adrian Haiduc: Jadul este piatra anului 2011


Jadul este o piatra semipretioasa compusa din silicat natural de aluminiu, calciu si magneziu. Culoarea acesteia este alba-verzuie pana la verde inchis, avant un luciu sticlos fiind folosita la confectionarea unor obiecte de arta.



Jadul este frecvent folosit ca bijuterie deoarece face parte din grupa amfibolilor. Chinezii cunosc aceasta piatra de aproximativ 5000 de ani si l-au folosit pentru obiecte de podoaba, bijuterii, talismane si chiar la confectionarea unor unelte sau arme datorita duritatii sale.


“Cu toate ca majoritatea dintre noi suntem obisnuiti cu ideea căajadul are culoarea verde, piatra pretioasa se regaseste si in culori precum albul, rosul, galbenul, purpuriul, maroul, cremul, lila, gri sau negru. Jad olive, lemon, golden si peach sunt trendurile jadului pentru 2010. Specialistii ne recomanda sa mergem pe russian jade și south china jade, fita a jadului șs sa urmarim agresivitatea si masivitatea bijuteriilor. Acestia au clasificat jadul ca fiind piatra anului 2011" a declarat Adrian Haiduc. Designer-ul a mai spus ca pentru viitoarea sa colectie de bijuterii are intentia sa foloseasca toate tipurile de jad.


“Tinand cont ca 2011 este anul linistii, a pacii, calmitatii, an premergator 2012, sfarsitul unei ere dupa calendarul maias si designerii de bijuterii au venit cu aceasta propunere ca jadul sa fie piatra anului 2011, tocmai sa sublinieze linistea si puritatea ce o poti obtine purtand alaturi de inima o piatra de jad. Faptul ca se va merge pe note de agresivitate in cercei nu face altceva decat sa atentioneze ca urmeaza 2012, anul in care se va sfarsi o era” a mai adaugat Haiduc.


Designerii de bijuterii și pietre prețioase spun că piatra anului 2011 este Jadul


Termenul jad se aplică pentru două roci metamorfice diferite, compuse din minerale de silicat: Jad nefrit, cu un conținut ridicat de fier, și Jadit. Numele jad a derivat din termenul spaniol “pedra de ijada”, prima atestare existând din anul 1565.



Numele jad a derivat din termenul spaniol “pedra de ijada”, prima atestare existând din anul 1565, și de la cunoscuta s-a eficiență în vindecarea maladiilor de spate și rinichi. Cuvântul nefrit a derivat din lapis nephriticus și este versiunea latină a “piedra de ijada” spaniole. Deasemenea sunt cunoscute și numele de jad (jadeit), serpentin și antigonit sau “piatra viselor” și “piatra fidelitatii”.


Jadul este piatră semiprețioasă compusă din silicat natural de aluminiu, calciu și magneziu de culoare albă - verzuie până la verde închis cu luciu sticlos. “Cu toate că majoritatea dintre noi suntem obișnuiți cu ideea că jadul are culoarea verde, piatra prețioasă se regăsește și în culori precum albul, roșul, galbenul, purpuriul, maroul, cremul, lila, gri sau negru”, a declarat Adrian Haiduc, designer în bijuterii.


Acesta mai spune că specialiștii în domeniu au clasificat jadul ca fiind piatra anului 2011. Cea mai deosebită și rară varietate de jad este Jadul Imperial, de culoare verde intens, ca smaraldul. Jaditul este mai rar, se găsește în mai puțin de 12 locuri în întreaga lume. Jaditul verde-smarld transparent a fost și este cea mai apreciată varietate de jad.



“Jad olive, lemon și golden peach sunt trendurile jadului pentru 2011. Specialiștii ne recomandă să mergem pe russian jade și south china jade, fiță a jadului și să urmărim agresivitatea și masivitatea bijuteriilor”, a adăugat Haiduc. Acesta mai spune că pentru viitoarea lui colecție, se pregătește să aibe toate tipurile de jad.


Ce părere au bănățenii despre America: “Mâncare ieftină și prețuri mici”


Mâncarea, casele, hainele şi produsele electronice au preţuri care încurajează consumul, în Statele Unite ale Americii. Într-un moment în care în România toţi banii se duc pe hrana zilnică, electronicele devin lux, iar un apartament este un vis, în SUA totul este incredibil de ieftin.



Românii care au avut şansa să treacă peste ocean au rămas surprinşi de viaţa ieftină din SUA. Cu toţii povestesc că mâncarea este la îndemâna oricui, pentru că preţurile sunt foarte scăzute. Ei vorbesc despre preţuri mari la chirii, asigurări sau ţigări.„Am mâncat la un fast In&Out un burger cu diametrul de 15 cm, aveai jumătate de kilogram de cartofi prăjiţi, sosuri câte vrei, paharul îl umpli cu suc de câte ori vrei. Totul a costat doar 5 dolari. E scumpă chiria, dar în rest e de vis. De 15 dolari poţi să mănânci la restaurant ca un rege, cu felul unu, doi, trei, aperitiv, suc, apă, bere”, a povestit Amalia Iovanovici, o tânără care a fost în state cu facultatea.


Designerul de bijuterii Adrian Haiduc se află în America, în Phoenix-Arizona, pentru o bursă de studiu. „Chiriile sunt mari în SUA. Noi plătim în zonă bună 800 de dolari, plus cheltuielile încă 300 de dolari. Am mai pus 20 de dolari pentru câine. Dar casele sunt ieftine.


Am găsit apartament cu 25.000 de dolari în complexul Sharaton. O căsuţă modestă de cam la 25-30.000 de euro. O casă mare, în zonă bună, ajunge la 100.000 de dolari. În zonele de mexicani găseşti şi cu 7.000 de dolari un apartament”, a declarat Haiduc. Designerul a dat exemple de preţuri din în supermaketuri.


De asemenea, laptopurile sunt foarte ieftine: Toshiba Satelite-379 $, Compaq 429 $, HP 499 $. „Am luat trei cămăşi şi două tricouri de firmă la 16 dolari, dar aveau 75 la sută reducere. Dar am găsit tricou şi cu 2 dolari, chiloţi 3 bucăţi 99 de cenţi. Parfumuri celebre de la 20 de dolari în sus. Trebuie să vânezi reducerile care sunt mari de tot în centrele comerciale”, a mai declarat Adrian Haiduc.


La capitolul scumpirilor intră şi asigurarea dentară: cea mai ieftină 35 de $ pe lună şi asigurarea medicală, de la 200 de $ în sus.


"Ţigările sunt foarte scumpe. Un pachet pleacă de la 5 dolari în sus", a mai adăugat Adrian Haiduc.