14 aug. 2010

Bănăţeni în America: "Preţurile sunt incredibil de mici. Mâncarea nu este un lux peste ocean"


Mâncarea, casele, hainele şi produsele electronice au preţuri care încurajează consumul, în Statele Unite ale Americii. Într-un moment în care în România toţi banii se duc pe hrana zilnică, electronicele devin lux, iar un apartament este un vis, în SUA totul este incredibil de ieftin.
Românii care au avut şansa să treacă peste ocean au rămas surprinşi de viaţa ieftină din SUA. Cu toţii povestesc că mâncarea este la îndemâna oricui, pentru că preţurile sunt foarte scăzute. Ei vorbesc despre preţuri mari la chirii, asigurări sau ţigări.


„Am mâncat la un fast In&Out un burger cu diametrul de 15 cm, aveai jumătate de kilogram de cartofi prăjiţi, sosuri câte vrei, paharul îl umpli cu suc de câte ori vrei. Totul a costat doar 5 dolari. E scumpă chiria, dar în rest e de vis. De 15 dolari poţi să mănânci la restaurant ca un rege, cu felul unu, doi, trei, aperitiv, suc, apă, bere”, a povestit muzicianul Teo Milea (foto), care a fost plecat două luni în California.


Acesta şi-a cumpărat din America un laptop, la jumătate de preţ. „Am luat un laptop performant cu 1.200 de dolari, care la noi este 1.500 de euro”, a mai spus Milea. Muzicianul este tentat să îşi aducă din "state" şi o maşină având în vedere că acestea sunt de asemena foarte ieftine, chiar şi atunci dacă pune la socoteală şi transportul.


Case ieftine în SUADesignerul de bijuterii Adrian Haiduc se află în America, în Phoenix-Arizona, pentru o bursă de studiu. „Chiriile sunt mari în SUA. Noi plătim în zonă bună 800 de dolari, plus cheltuielile încă 300 de dolari. Am mai pus 20 de dolari pentru câine. Dar casele sunt ieftine. Am găsit apartament cu 25.000 de dolari în complexul Sharaton. O căsuţă modestă de cam la 25-30.000 de euro. O casă mare, în zonă bună, ajunge la 100.000 de dolari. În zonele de mexicani găseşti şi cu 7.000 de dolari un apartament”, a declarat Haiduc (foto).


Designerul a dat exemple de preţuri din în supermaketuri. „Un ananas costă 1 $, cafeaua (2 kg) 2$, porumbul crud (10 bucăţi) 1$, pui (2 kg) 2$. Şapte bucăţi de pizza, 49 de cenţi. Ţigările sunt scumpe, de la 5 dolari în sus”, a mai spus Haiduc. De asemenea, laptopurile sunt foarte ieftine: Toshiba Satelite-379 $, Compaq 429 $, HP 499 $. „Am luat trei cămăşi şi două tricouri de firmă la 16 dolari, dar aveau 75 la sută reducere. Dar am găsit tricou şi cu 2 dolari, chiloţi 3 bucăţi 99 de cenţi. Parfumuri celebre de la 20 de dolari în sus. Trebuie să vânezi reducerile care sunt mari de tot în centrele comerciale”, a mai declarat Adrian Haiduc. La capitolul scumpirilor intră şi asigurarea dentară: cea mai ieftină 35 de $ pe lună şi asigurarea medicală, de la 200 de $ în sus. "Ţigările sunt foarte scumpe. Un pachet pleacă de la 5 dolari în sus", a mai adăugat timişoreanul.

Sursa: adevarul.ro

Foto: Robert Dohar

Tara arde si Haiduc se piaptana!


Se pare ca designer-ul de bijuterii Adrian Haiduc o duce bine in America sau mai bine spus: se civilizeaza. Pe blogul sau adrianhaiduc.blogspot.com, bijutierul ne transmite lectii de viata. "M-am ridicat de pe banca sa plec dar nici nu am facut un pas ca batranica m-a apelat cu un zambet larg si calduros: "domnul, ati uitat sticla goala!". Stanjenit si cu un aer de nevinovat m-am intors si am luat sticla pe care nu o uitasem defapt... Batranica, tot zambind, continuase: "acolo in dreapta sunt cosurile pentru deseuri reciclabile". Am multumit si am plecat catre cosuri intrebandu-ma cum as fi reactionat in Romania la asa remarca subita" povesteste designer-ul.
Domnule Haiduc, sa stiti ca si in Romania avem tomberoane pentru plastic, sticla si carton. Daca dumneavostra nu ati binevoit sa le vedeti, nu trebuie sa semnalizati acest lucru. Probabil ca scorpionul care l-a intepat i-a deschis mintea sau poate ca incepe sa o ia pe ulei designer-ul nostru. Oare stimabilul stie ca tara in care a crescut e in picaj liber datorita TVA-ului majorat? Probabil ca nu…altfel nu ar da lectii de ecologie.


Adrian Haiduc o plange pe Madalina Manole


La aflarea vestii ca Madalina Manole s-a sinucis, designerul Adrian Haiduc a dorit sa trasmita un mesaj de condoleantele prin intermediul site-ului www.newstimisoara.ro .
"Nu mi-a venit sa cred cand am auzit ca Madalina a murit, ca s-a sinucis. A fost un soc pentru mine sa aud aceasta veste trista. A fost artista copilariei mele, am crescut pe muzica ei. O ascultam cu ardoare. Pacat de ea si de talentul ei. Numai Dumnezeu stie ce a avut pe suflet aceasta fiinta. Este trist ca acuma cand nu mai e printre noi este asa mediatizata. Dar asa se intampla, valorile nu sunt apreciate atunci cand sunt in viata, iar non-valorile sunt ridicate la rang inalt. Doresc sa transmit sincere condoleante familiei indoliate, Dumnezeu sa le dea puterea sa treaca peste acest eveniment tragic", a declarat Adrian Haiduc