28 aug. 2010

Adrian Haiduc: Jadul este piatra anului 2011


Jadul este o piatra semipretioasa compusa din silicat natural de aluminiu, calciu si magneziu. Culoarea acesteia este alba-verzuie pana la verde inchis, avant un luciu sticlos fiind folosita la confectionarea unor obiecte de arta.



Jadul este frecvent folosit ca bijuterie deoarece face parte din grupa amfibolilor. Chinezii cunosc aceasta piatra de aproximativ 5000 de ani si l-au folosit pentru obiecte de podoaba, bijuterii, talismane si chiar la confectionarea unor unelte sau arme datorita duritatii sale.


“Cu toate ca majoritatea dintre noi suntem obisnuiti cu ideea căajadul are culoarea verde, piatra pretioasa se regaseste si in culori precum albul, rosul, galbenul, purpuriul, maroul, cremul, lila, gri sau negru. Jad olive, lemon, golden si peach sunt trendurile jadului pentru 2010. Specialistii ne recomanda sa mergem pe russian jade și south china jade, fita a jadului șs sa urmarim agresivitatea si masivitatea bijuteriilor. Acestia au clasificat jadul ca fiind piatra anului 2011" a declarat Adrian Haiduc. Designer-ul a mai spus ca pentru viitoarea sa colectie de bijuterii are intentia sa foloseasca toate tipurile de jad.


“Tinand cont ca 2011 este anul linistii, a pacii, calmitatii, an premergator 2012, sfarsitul unei ere dupa calendarul maias si designerii de bijuterii au venit cu aceasta propunere ca jadul sa fie piatra anului 2011, tocmai sa sublinieze linistea si puritatea ce o poti obtine purtand alaturi de inima o piatra de jad. Faptul ca se va merge pe note de agresivitate in cercei nu face altceva decat sa atentioneze ca urmeaza 2012, anul in care se va sfarsi o era” a mai adaugat Haiduc.


Niciun comentariu: